سن بارداری در خانم ها تا چه زمانی است؟
بارداری و بچهدار شدن یکی از زیباترین حسهای دنیاست که یک زن میتواند تجربه کند. اما متاسفانه امروزه آمار زاد و ولد بسیار کمتر از گذشته است و دلایل مختلفی مانند وضعیت اقتصادی، عدم تعهد در رابطه و افزایش سن خانمها باعث این مسئله شدهاند. به همین دلیل ما در این مطلب از درمانگاه انصار قصد داریم به موضوع سن مادر و بارداری صحبت کنیم و به یکی از پر تکرارترین سوالات در این زمینه، یعنی سن بارداری در خانم ها تا چه زمانی است؟ پاسخ دهیم. در ادامه با ما همراه باشید.
بهترین سن بارداری در خانم ها چه زمانی است؟
بهترین سن بارداری در خانم ها با وجود بالا رفتن سن ازدواج در سالهای اخیر، همان بازه ده ساله ۲۰ تا ۳۰ سالگی بیان میشود. افزایش احتمال بارداریهای خارج از رحمی، افزایش احتمال سقط و ناباروری عوامل نگران کنندهای هستند که بالا رفتن سن ازدواج در پی دارد.
بهترین سن بارداری
گفتنی است سن خانمها تاثیر فوق العاده زیادی بر میزان و کیفیت هورمونهای آنان دارد. این درحالی است که در سنین کمتر از ۲۰ سال بارداری میتواند ریسکهای خاص خود را نیز در بر داشته باشد. همه دختران هنگام تولد، حدود یک میلیون تخمک در بدن دارند و در سالهای باروری تعداد تخمکها حدود ۳۰۰ عدد است. با افزایش سن، سن تخمدانها هم نیز افزایش یافته و تخمکها نیز کیفیت ابتدایی را نخواهند داشت.
بارداری کمتر از ۱۸ سال ممنوع!
بارداری در سنین زیر ۱۸ سال در اکثر مواقع همراه با خطراتی از جمله کاهش رشد داخل رحمی جنین، افزایش احتمال فشار خون بارداری و پرکلامسی باشد. همچنین بی تجربگی یک خانم ۱۸ ساله میتواند به وی و فرزندش در مراحل رشد آسیب جدی وارد نماید.
عوارض بارداری در سنین بالای ۳۵ سال
احتمال سقط جنین زنان ۴۰ ساله، سه برابر زنان ۲۰ ساله است و شانس داشتن فرزند مبتلا به سندرم داون در ۲۰ سالگی، یک در هر ۱۲۹۵ تولد است، اما این تعداد در زنان ۳۰ ساله، به 1 در هر ۷۵۹ تولد میرسد. در ۳۵ سالگی احتمال ناباروری بیشتر شده و خطر بروز ناهنجاریهای ژنتیکی هم نگران کننده میشود؛ بنابراین بسیاری از پزشکان انجام آزمونهایی مانند آمنیوسنتز، بررسی ویلوس کوریونی و دیگر آزمون های غربالگری جنینی را توصیه میکنند. همچنین گفتنی است یک خانم ۳۵ ساله بیشتر از یک زن جوان دچار بارداری خارج از رحم میشود و احتمال سزارین برای زنان بالای ۳۵ سال نیز بیشتر میباشد.
سن چگونه بر روی قدرت باروری اثر میگذارد؟
زنان با تمام تخمکهایی که در طول زندگیشان خواهند داشت به دنیا میآیند. تعداد این تخمکها حدود ۲ میلیون است. تعداد تخمکها به تدریج و طی سالها کاهش مییابد. پیش از سن ۳۷ سالگی حدود ۲۶ هزار تخمک برای شما باقی مانده است؛ قبل از سن ۶۱ سالگی تنها هزار تخمک باقی مانده است. گرچه ممکن است در نگاه اول این تعداد به نظر زیاد بیاید اما نباید فراموش کرد که با گذشت زمان کیفیت تخمکها هم کاهش مییابد. احتمال به وجود آمدن ناهنجاریهایی که میتوانند بارداری را تحتتاثیر قرار دهند، از قبیل اندومتریوز و ناهنجاریهای لولههای رحمی هم با افزایش سن بیشتر میشود.
به خاطر مجموع این فاکتورهای دخیل، قدرت بارداری در سنین بالای ۳۲ سال رو به کاهش میگذارد. در فاصله ۳۶ تا ۳۷ سال کاهش قدرت باروری با سرعت بیشتری همراه میشود. با بالا رفتن سن احتمال این که باردار شوید، کاهش مییابد. پس از ۳ ماه تلاش برای بارداری، احتمال وقوع بارداری در سیکل بعدی، براساس سن به شرح زیر است:
- ۱۸ درصد در ۲۶ سالگی
- ۱۶ درصد در ۳۰ سالگی
- ۱۲ درصد در ۳۶ سالگی
- ۷ درصد در ۴۰ سالگی
فاکتورهای دیگری هم هستند که میتوانند احتمال بارداری شما را کاهش دهند؛ از جمله:
- مصرف سیگار
- درمانهای سرطان از قبیل رادیوتراپی و شیمی درمانی
- عفونت لگن
براساس آمار مرکز کنترل و پیشگیری بیماریها (CDC) میانگین سن اولین بارداری زنان در کشور آمریکا ۲۷ سال است. با این حال سن بارداری رو به افزایش است.
چه زمانی برای مشکلات باروری به پزشک مراجعه کنیم؟
مشکلات باروری مشکلات شایعی هستند؛ حدود ۱۲ درصد از زنان کل جهان با مشکلات باروری دست و پنجه نرم میکنند؛ اگر تاکنون موفق به بارداری نشدهاید، مشورت با یک متخصص نازایی میتواند به شما کمک کند تا علت ناباروری پیدا شده و درمان مناسب در اختیارتان قرار بگیرد.
چنانچه هر یک از شرایط زیر را دارید، بهتر است به متخصص نازایی مراجعه کنید:
1• در سن ۳۶ سال یا پایینتر هستید و به مدت یک سال جهت بارداری اقدام کردهاید.
2• در سنین بالای ۳۶ سال هستید و به مدت ۶ ماه برای بارداری اقدام کردهاید.
3• در سن بالای ۴۰ سال هستید و قصد بارداری دارید.
درمانهای نازایی بستگی به شرایط شما دارد؛ از قبیل علت ناباروری، سن و شرایط زمینهای. درمانهای دردسترس شامل موارد زیر است:
- داروهای محرک باروری برای تحریک تخمکگذاری
- جراحی برای ترمیم مشکلات رحمی از قبیل اندومتریوز، فیبروم و یا بسته شدن لولههای رحمی
- تلقیح داخل رحمی، در این روش اسپرم به طور مستقیم درون رحم قرار میگیرد تا لقاح اتفاق بیفتد
- لقاح آزمایشگاهی یا IVF، طی این روش تخمک و اسپرم در آزمایشگاه لقاح مییابند و پس از تشکیل سلول تخم درون رحم قرار داده میشود
نکاتی برای بارداری
اگر به دنبال این هستید که بارور شوید، نکات زیر میتواند به شما کمک کند:
1• رسیدن به وزن ایدهآل: BMI نرمال بین ۱۹ تا ۲۴ است. برای این که باردار شوید لازم است نه اضافه وزن داشته باشید و نه کاهش وزن.
2• ترک سیگار: سیگار میتواند احتمال صدمه به جنین را بالا ببرد و در صورت بارداری احتمال سقط جنین را افزایش دهد.
3• رژیم غذایی: رژیم پرچربی میتواند منجر به افزایش وزن در شما شود که خود میتواند شانس باروری را در شما کاهش دهد.
4• مصرف کافئین و الکل: مطالعات نشان داده است که مصرف زیاد کافئین با احتمال سقط مرتبط است؛ از سوی دیگر مصرف مداوم الکل میتواند باروری را به تاخیر بیندازد و سلامتی جنین را به خطر اندازد.
با در نظر گرفتن موارد زیر، میتوانید احتمال یک بارداری سالم و کمخطر را در خودتان بالا ببرید:
• درمان هر نوع بیماری زمینهای که دارید از قبیل دیابت و فشار خون را به دقت دنبال کنید.
• پیش از بارداری به یک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید تا از وضعیت سلامتیتان و شانس بارداری اطمینان حاصل کنید. پس از بارداری به طور منظم پزشکتان را ملاقات کنید. در این صورت پزشک میتواند به طور مرتب وضعیت سلامتی شما و جنینتان را ارزیابی کنید و چنانچه مشکلی وجود داشته باشد، سریعا برطرفش کند.
• مراقب فرزندتان باشید؛ سیگار نکشید و الکل مصرف نکنید، به اندازه کافی بخوابید، رژیم غذاییتان را رعایت کنید و به طور منظم ورزش کنید
جمع بندی
اگر در دهههای ۲۰ و ۳۰ اقدام به بارداری کنید، شانس بیشتری برای بارداری و داشتن یک فرزند سالم دارید اما این سناریو برای همه زنان یکسان نیست؛ زمانی که تصمیم میگیرید که باردار شوید، علاوه بر سن لازم است به موارد زیر را هم درنظر بگیرید:
- وضعیت زندگی زناشویی و شرایطی که شما و کودکتان را به خوبی حمایت کنند.
- آمادگی برای این که شغلتان را به طور موقتی به حالت تعلیق درآورید.
- از لحاظ اقتصادی به اندازه کافی برای حمایت از کودکتان آمادگی داشته باشید.
اگر هر گونه نگرانی درمورد احتمال بارداریتان دارید، بهتر است با متخصص زنان و زایمان یا فوق تخصص نازایی درمانگاه انصار مشورت کنید. جهت دریافت مشاوره رایگان فقط کافیست با شمارههای ذکر شده در سایت ما تماس حاصل فرمایید تا متخصصین به شما مشاوره رایگان دهند.