تیر کشیدن گوش چیست؟ | علائم و نحوه درمان تیر کشیدن گوش
تیر کشیدن گوش یکی از آزاردهندهترین حالتهایی است که افراد زیادی در دنیا از آن رنج میبرند. این بیماری، عمومی است و میتواند افراد زیادی را تحت تاثیر قرار دهد. از این رو ما در این مقاله از درمانگاه انصار به یکی از تکراری ترین سوالاتی که از ما میپرسند، یعنی: تیر کشیدن گوش چیست؟ پاسخ دادیم. ما همچنین در این مقاله به بررسی علل، علائم و نحوه درمان تیر کشیدن گوش پرداختیم.
به عبارتی سادهتر برای پاسخ به سوال تیر کشیدن گوش چیست؟ میتوانیم بگوییم که تیر کشیدن گوش (وزوز گوش) یک بیماری شایع سلامتی است که میلیونها نفر را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار میدهد. این بیماری با صدای زنگ یا وزوز مداوم یا متناوب در گوش نمایان میشود که میتواند از آزاردهنده خفیف تا شدیداً ناتوان کننده باشد.
تیر کشیدن گوش چیست؟
تیر کشیدن گوش و یا همان وزوز گوش صدایی است که در گوش انسان زمانی که صدای خارجی مربوطه وجود ندارد درک میشود. اغلب به عنوان صدای زنگ، وزوز، خش خش یا زمزمه توصیف میشود. این وضعیت میتواند موقت یا مزمن باشد و میتواند یک یا هر دو گوش را درگیر کند.
نکته مهمی که باید در مورد تیر کشیدن گوش چیست بدانید، این است که توجه داشته باشید که تیر کشیدن گوش یک علامت است، نه یک بیماری، و میتواند نشان دهنده مسائل مختلف سلامتی باشد. بنابراین تیر کشیدن گوش به تنهایی اتفاق نمیافتد و خود نشان دهنده بیماری دیگری است. در ادامه کامل درباره علائم و نحوه درمان تیر کشیدن گوش صحبت کردیم.
از این رو در درمان تیر کشیدن گوش، برای بسیاری از افراد، با درمان علت زمینهای یا سایر درمانهایی که صدا را کاهش میدهند یا پنهان میکنند، بهبود مییابد و باعث میشود وزوز کمتر قابل توجه باشد.
علل تیر کشیدن گوش چیست؟
تیر کشیدن گوش انواع مختلفی دارد. هر نوع از دید و تیر کشیدن گوش میتواند فقط مختص به ناحیه مشخصی از گوش باشد. بنابراین علت تیر کشیدن گوش نیز بر اساس هر کدام از انواع آن، متفاوت است. در مراجعهکنندگان درمانگاه انصار دیدهایم که افراد، هر کدام به یکی از علتهای تیر کشیدن گوش مراجعه میکنند.
اما خب همانطور که در پاسخ به تیر کشیدن گوش چیست؟ هم گفتیم، این بیماری نیست. بلکه علائمی برای بیماری یا حالتی در بدن است. به طور کلی تیر کشیدن گوش یا وزوز گوش میتواند در اثر طیف وسیعی از عوامل ایجاد شود. برخی از شایع ترین علل تیر کشیدن و وزوز گوش عبارتند از:
قرار گرفتن در معرض صدای بلند
قرار گرفتن طولانی مدت در معرض صداهای با دسیبل بالا میتواند منجر به کاهش شنوایی ناشی از نویز شود که اغلب به تیر کشیدن گوش منجر میشود.. این امر در میان نوازندگان، کارگران ساختمانی و افرادی که اغلب از هدفون با صدای بلند استفاده میکنند، رایج است. حتما برای شما هم پیش آمده زمانی که در مراسم و یا برای مثال کنسرت هستید، پس از آن ممکن است گوش شما برای مدتی تیر بکشد و یا وزوز کند. دقیقا مصدر این اتفاق و یا به تعبیر دیگر علت تیر کشیدن گوش در اینجا به دلیل قرار گرفتن در معرض صدای بلند است.
کاهش شنوایی مرتبط با افزایش سن
در بین علل تیر کشیدن گوش، کاهش شنوایی با افزایش سن یکی از رایجترین دلایل مراجعه به متخصص شنوایی است. بنابراین دومین علت تیر کشیدن گوش یا وزوز گوش را میتوان پیری و افزایش سن دانست. با افزایش سن، وضعیت شنوایی ما به طور طبیعی بدتر میشود که میتواند منجر به تسر کشیدن یا وزوز گوش شود. این معمولا در سن 60 سالگی قابل توجه است.
عفونت گوش و سینوس
در سومین بخش علل تیر کشیدن گوش چیست؟ به یکی از شایعترین علل، یعنی عفونت گوش میرسیم. عفونتها میتوانند باعث وزوز گوش موقت شوند که معمولاً پس از درمان عفونت برطرف میشود. مجرای گوش شما ممکن است با تجمع مایع (عفونت گوش)، جرم گوش، کثیفی یا سایر مواد خارجی مسدود شود. انسداد میتواند فشار را در گوش شما تغییر دهد و باعث وزوز گوش شود. در حالت کلی سه نوع اصلی عفونت سینوسی وجود دارد:
- اوتیت: عفونت و التهاب گوش که شایعترین نوع عفونت سینوسی هستند.
- ماستوئیدیت: عفونت استخوان ماستوئید پشت گوش.
- سینوزیت: التهاب یک یا چند سینوس پارانازال که مسئول تولید مخاط بینی هستند.
برخی داروها
برخی داروها مانند آسپرین، آنتی بیوتیکهای خاص و داروهای سرطان میتوانند باعث ایجاد یا تشدید تیر کشیدن گوش شوند. به طور کلی، هر چه دوز این داروها بیشتر باشد، وزوز گوش بدتر میشود. اغلب با قطع مصرف این داروها، صدای ناخواسته ناپدید میشود.
آسیبهای سر یا گردن
ضربه به سر یا گردن میتواند بر گوش داخلی، اعصاب شنوایی یا عملکرد مغز مرتبط با شنوایی تأثیر بگذارد. چنین آسیبهایی معمولاً تنها در یک گوش باعث وزوز گوش میشوند. در این حالت، تیر کشیدن گوش موقت خواهد بود و پس از مدتی خود به خود رفع میشود. یا به قولی نیاز به درمان تیر کشیدن گوش در این حالت وجود ندارد.
گیر کردن جسم خارجی در گوش
گیر کردن اجسام خارجی در گوش نیز میتواند به عنوان علت تیر کشیدن گوش در اکثر مواقع شناسایی شود. بسیار دیده شده است که افرادی به دلیل ناراحتی از تیر کشیدن گوش خود به پزشک مراجعه کردهاند و پزشک پس از معاینه جسمی هرچند کوچک را از گوش بیمار بیرون آورده است. این اتفاق در بین کودکان بسیار رایج است. چرا که کنجکاوی کودکان در بعضی مواقع منجر میشود کودک جسمی را داخل گوش خود فرو ببرد. علائم گیر کردن جسم خارجی در گوش میتواند موارد زیر باشد:
- درد تیز یا مبهم
- خروج ترشحاتی از گوش
- از دست دادن شنوایی
- عفونت کردن گوش
علائم تیر کشیدن گوش چیست؟
علامت اولیه وزوز گوش صدای ثابت یا متناوب در یک یا هر دو گوش است. میزان صدا ممکن است از یک غرش کم تا یک جیغ بلند متفاوت باشد و ممکن است آن را در یک یا هر دو گوش بشنوید. در برخی موارد، صدا می تواند آنقدر بلند باشد که در توانایی شما برای تمرکز یا شنیدن صدای خارجی اختلال ایجاد کند.
در موارد نادر، وزوز گوش میتواند به صورت ضربان ریتمیک یا صدای وزوز، اغلب در زمان ضربان قلب شما رخ دهد. به این حالت وزوز ضربانی میگویند. اگر وزوز ضربان دار دارید، پزشک ممکن است هنگام معاینه (وزوز عینی) صدای وزوز شما را بشنود.
البته همانطور که در بخش تیر کشیدن گوش چیست؟ گفتیم، وزوز گوش و یا همان تیر کشیدن گوش خود علائمی برای یک بیماری و در اثر عاملی دیگر اتفاق میافتد.
نحوه تشخیص تیر کشیدن گوش
در ادامه به نحوه درمان تیر کشیدن گوش پرداختیم. اما خب قبل از پرداختن به روشهای درمان ابتدا باید روشهای تشخیص تیر کشیدن یا وزوز گوش را بدانید.
اگر علائم وزوز گوش را تجربه میکنید، مهم است که به پزشک خود مراجعه کنید. پزشک یک معاینه فیزیکی انجام میدهد و سابقه پزشکی شما را بررسی میکند. همچنین ممکن است یک سری آزمایشات مانند آزمایش شنوایی را برای تعیین علت وزوز شما انجام دهد. رایجترین آزمایشات تشخیص تیر کشیدن گوش عبارتند از:
معاینه شنوایی (شنوایی سنجی):
در طول آزمایش، شما در یک اتاق عایق صدا مینشینید و هدفونهایی به گوش دارید که صداهای خاصی را به یک گوش منتقل میکنند. زمانی را که میتوانید صدا را بشنوید، مشخص میکنید و نتایج شما با نتایجی که برای سن شما طبیعی در نظر گرفته میشود، مقایسه میشود. این میتواند به رد یا شناسایی علل احتمالی وزوز گوش کمک کند.
تستهای تصویربرداری
بسته به علت تیر کشیدن گوش گوش، ممکن است به آزمایشهای تصویربرداری مانند سی تی اسکن یا ام آر آی نیاز داشته باشید.
تستهای آزمایشگاهی
پزشک ممکن است برای بررسی کم خونی، مشکلات تیروئید، بیماری قلبی یا کمبود ویتامین خون بگیرد. چرا که در پاسخ به سوال تیر کشیدن گوش چیست؟ هم گفتیم که ممکن است وزوز گوش نشان دهنده علائم بیماری دیگری باشند.
تستهای حرکتی
ممکن است پزشک از شما بخواهد که چشمان خود را حرکت دهید، فک خود را ببندید یا گردن، بازوها و پاهای خود را حرکت دهید. اگر وزوز گوش شما تغییر کند یا بدتر شود، ممکن است به شناسایی یک اختلال زمینهای که نیاز به درمان دارد، کمک کند.
معنی انواع صداها در تیر کشیدن گوش چیست؟
هر یک از صداهایی که در داخل گوش شما شنیده میشود، میتواند نشان دهنده بیماری یا حالت سلامتی خاصی باشند. از این رو شما با توضیح دادن این صداها به پزشک، میتوانید تا حد زیادی به تشخیص علت تیر کشیدن گوش کمک کنید. به طور کلی معنی انواع صداها در تیر کشیدن گوش عبارتند از:
کلیک کردن: این نوع صدا نشان میدهد که انقباضات عضلانی در داخل و اطراف گوش شما ممکن است علت وزوز گوش شما باشد.
نبض یا زمزمه: این صداها معمولاً از دلایل عروق خونی (عروقی) مانند فشار خون بالا میآیند و ممکن است هنگام ورزش یا تغییر وضعیت، مانند زمانی که دراز میکشید یا ایستادهاید، متوجه آنها شوید.
زنگ کم صدا: این نوع صدا ممکن است به انسداد کانال گوش، بیماری منیر یا سفت شدن استخوانهای گوش داخلی (اتواسکلروز) اشاره کند.
زنگ بلند: این شایعترین صدای وزوز گوش است. دلایل احتمالی عبارتند از قرار گرفتن در معرض صدای بلند، کاهش شنوایی یا داروها.
نحوه درمان تیر کشیدن گوش
و در آخرین بخش از مقاله تیر کشیدن گوش چیست؟ به بخش مهم و اصلی این مقاله یعنی درمان تیر کشیدن گوش میرسیم. در حالی که هیچ درمان قطعی و صد در صد برای وزوز گوش وجود ندارد، چندین روش درمانی میتواند به مدیریت آن کمک کند:
1- صدا درمانی
این شامل گوش دادن به صداهای خنثی برای منحرف کردن توجه از سر و صدای وزوز گوش است. میتوانید از دستگاههایی مانند دستگاههای نویز سفید یا حتی اپلیکیشنهای گوشیهای هوشمند که بهطور خاص برای این منظور طراحی شدهاند، استفاده کنید.
2- درمان شناختی رفتاری (CBT)
این روش میتواند به شما کمک کند تا با تغییر طرز فکرتان در مورد وزوز گوش، نحوه مقابله با وزوز گوش را یاد بگیرید. به جای اینکه آن را به عنوان یک نیروی منفی و مخرب نگاه کنید، CBT به شما کمک میکند تا آن را به عنوان بخشی خنثی یا حتی مثبت از زندگی خود ببینید.
این روش در نحوه درمان تیر کشیدن گوش، روشی روانشناسی است و همه چیز در آن به خودتان بستگی دارد.
3- دارو
در حالی که هیچ داروی خاصی وزوز گوش را درمان نمیکند، برخی میتوانند به تسکین علائم کمک کنند. داروهای ضد افسردگی و داروهای ضد اضطراب میتوانند ناراحتی مرتبط با تیر کشیدن گوش را برای برخی از بیماران کاهش دهند.
4- سمعک
اگر کم شنوایی و همچنین وزوز گوش دارید، سمعک میتواند صداهای خارجی را تقویت کند تا صداهای وزوز گوش را پنهان کند.
5- حذف جرم گوش
همانطور که در بخش علل تیر کشیدن گوش چیست؟ گفتیم، ممکن است این حالت به دلیل جرم و عفونت گوش باشد. از این رو رفع انسداد جرم گوش میتواند علائم وزوز گوش را کاهش دهد.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنم؟
برخی افراد از تیر کشیدن گوش خیلی اذیت نمیشوند. برای افراد دیگر، تیر کشیدن گوش، زندگی روزمره آنها را مختل میکند. اگر وزوز گوش دارید که شما را آزار میدهد، به پزشک خود مراجعه کنید. به طور کلی در موارد زیر وقت ملاقات با پزشک خود بگیرید:
- در صورتی که بعد از یک عفونت دستگاه تنفسی فوقانی مانند سرماخوردگی دچار وزوز میشوید و وزوز گوش شما در عرض یک هفته بهبود نمییابد.
- دچار کم شنوایی یا سرگیجه همراه با وزوز گوش هستید.
- در نتیجه وزوز گوش خود دچار اضطراب یا افسردگی میشوید.
عوارض تیر کشیدن گوش چیست؟
تیر کشیدن گوش افراد را متفاوت تحت تاثیر قرار میدهد. برای برخی افراد، میتواند به طور قابل توجهی بر کیفیت زندگی تأثیر بگذارد. اگر وزوز گوش دارید، ممکن است این موارد را نیز تجربه کنید:
- فشار
- سردرد
- خستگی
- افسردگی
- مشکلات خواب
- مشکل در تمرکز
- مشکلات حافظه
- اضطراب و تحریک پذیری
- مشکلات کار و زندگی خانوادگی
درمان این شرایط مرتبط ممکن است مستقیماً بر تیر کشیدن گوش تأثیر نگذارد، اما میتواند به شما کمک کند احساس بهتری داشته باشید.
نتیجه گیری
تیر کشیدن گوش میتواند شرایطی چالش برانگیز برای زندگی باشد، اما درک علل و علائم آن اولین قدم برای مدیریت موثر آن است. در حالی که هیچ درمان قطعی برای وزوز گوش وجود ندارد، گزینههای درمانی مختلف میتوانند تاثیر آن را بر زندگی شما به میزان قابل توجهی کاهش دهند.
به یاد داشته باشید، انجام اقدامات احتیاطی مانند محافظت از گوش در برابر صداهای بلند و معاینات منظم میتواند به جلوگیری از تیر کشیدن گوش کمک کند.
ما در این مقاله از درمانگاه خیریه انصار به ارائه پاسخ سوال تیر کشیدن گوش چیست؟ پرداختیم و همچنین علل، علائم و نحوه درمان تیر کشیدن گوش را به طور کامل گفتیم. امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده و لذت برده باشید.
مطالب بسیار آموزنده بود ممنون از وقتی که گذاشتید بفرمایید درمانگاه انصارکجاهست جهت درمان من دکترهای متعددرفتم نتیجه نگرفتم راهنمایی بفرمایید مشهدهستم
سلام ناصر عزیز
ممنونیم بابت نظر زیبا و ارزشمند شما
درمانگاه انصار در منطقه 12 تهران، اتوبان شهید محلاتی، بعد از پل ری واقع شده است.