
نکات روزه داری | 10 نکته برای روزه گرفتن راحت
روزه گرفتن سختیهای خاص خودش را دارد. فکر کردن به اینکه قرار است روزه بگیریم هم ما را گرسنه میکند. چه قصد داشته باشید به دلایل بهداشتی و برای سلامتی مدتی بدون غذا بمانید و یا به دلایل مذهبی قصد روزه گرفتن را دارید، نکاتی وجود دارند که باید رعایت کنید. ما در این مقاله از درمانگاه انصار به طور کامل به نکات روزه داری پرداختهایم. نکاتی که به شما کمک میکنند در طول مدتی که روزه میگیرید، سالم بمانید و روزه راحتی را تجربه کنید.
روزه چیست و چگونه انجام میشود؟
قبل از پرداختن به نکات روزه داری اول ببینیم که اصلا روزه چیست؟ و اینکه انواع روزه چیست؟ در تعریف ساده، روزه به معنای پرهیز از غذا و یا نوشیدنی، خواه به طور کامل یا جزئی است. اما خب همیشه آنقدر که در تعریف آمده هم ساده نیست.
متخصص کبدی در ایالات متحده میگوید: «در واقع راههای مختلفی برای روزه گرفتن وجود دارد. گاهی اوقات، روزه به معنای پرهیز از انواع خاصی از غذاها، مانند کربوهیدراتها یا چربیها است. در مواقع دیگر، به معنای کاهش کلی کالری است. سپس، نوعی روزهداری دیگر نیز وجود دارد که برای یک روز یا بیشتر اصلاً هیچ چیزی نمیخورید و نمینوشید.
انواع روزه عبارتند از:
روزه مذهبی: بسیاری از ادیان نوعی روزه را به عنوان یک تمرین معنوی یا یکی از اعمال معنوی ترویج میکنند. روزه گرفتن در هر دین نسبت به دین دیگر متفاوت است. اما از آنجایی که این مقاله در ایران منتشر شده است، ما به روزهداری از منظر دین اسلام پرداختهایم و تمام نکات روزه داری را بر این اساس آوردهایم.

انواع روزه چیست؟
روزه متناوب: انواع مختلفی از روزه داری متناوب وجود دارد. الگوهای غذایی که بر کاهش آگاهانه کالری برای دورههای زمانی خاص تمرکز دارند. شما عمداً بین دورههای غذا خوردن و روزهداری متناوب میشوید.
رژیمهای محدود کننده: به عنوان مثال، در رژیم کتو، افرادی که از کتو پیروی میکنند، تمام کربوهیدرات ها و قندها را از رژیم غذایی خود حذف میکنند.
روزه گرفتن قبل از یک درمان یا عمل پزشکی: ممکن است پزشک به شما دستور دهد که قبل از انجام عمل جراحی یا انواع خاصی از آزمایشهای خون، آزمایشهای تصویربرداری یا روشهای تشخیص بیماری، روزه بگیرید.
نکات روزه داری
و رسیدیم به بخش اصلی مقاله امروز ما! اگر به دلایلی کوتاه مدت نیاز به روزه دارید، دلایلی مانند یک رسم مذهبی یا یک عمل پزشکی آتی، در اینجا مهمترین نکات روزه داری که توسط پزشکان مجرب دنیا توصیه شدهاند را آوردهایم.
در ادامه 10 نکته را برای حفظ سلامتی و سطح انرژی شما در طول روزهداری که در آن اصلاً غذا نمیخورید به اشتراک میگذاریم. منظور از اینکه غذا نمیخورید دقیقا همان روزهای است که در ماه رمضان میگیرند. این نکات عبارتند از:
1- به استقبال ماه رمضان بروید.
اولین مورد از بین نکات روزه داری، این است که یکباره شروع به روزه گرفتن نکنید. شروع ناگهانی روزه، یک شوک به بدن شما است. این شوک میتواند سیستم عملکرد بدن و گوارش شما را مختل کند. بنابراین در عوض، غذا و نوشیدنی را به تدریج برای چند روز، یا حتی هفته، قبل از شروع روزه و ماه رمضان کاهش دهید.
سه وعده غذایی کامل در روز همراه با میان وعدهها را نخورید و سپس یک روز ناگهان از خوردن دست بکشید. اگر بدن شما به سوخت گیری منظم عادت کرده باشد، ممکن است در حفظ سطح انرژی در طول روزه داری مشکل داشته باشید. چرا که بدن شما در این حالت عادت دارد که 3 وعده اصلی در روز دریافت کند و مابین این وعدهها نیز مواد غذایی دریافت کند. در نتیجه سطح انرژی بدن را بر این اساس تنظیم میکند. اما شما یکباره با روزه گرفتن به بدن یک شوک وارد میکنید و در تامین انرژی لازم به مشکل میخورد.

کاهش وعده های غذایی
2- مصرف قند را زودتر کاهش دهید!
قبل از شروع روزه داری مصرف قند خود را کم نگه دارید. مصرف کلوچه و چای شیرین ممکن است در لحظه احساس رضایتبخشی داشته باشد، اما زمانی که قند خون شما یک یا دو ساعت بعد به شدت کاهش مییابد، احتمالاً در نهایت، احساس گرسنگی و ضعف خواهید داشت.
بنابراین این مورد از نکات روزه داری به شما کمک میکند تا گرسنگی نکشید. اما خب اگر مصرف قند را کاهش دهیم پس چه بخوریم؟! عجله نکنید پاسخ را پایین نوشتیم.
برای اینکه انرژی کافی برای مدت طولانی به خود بدهید، وعدههای غذایی قبل از روزهداری را بر این اساس برنامهریزی کنید تا از کربوهیدراتها (مانند ماکارونی غلات کامل، برنج قهوهای و سیبزمینی) و پروتئین (مانند گوشت، لوبیا و حبوبات) پر شود.

مصرف قند را زودتر کاهش دهید
3- برای داروهای خود برنامه ریزی کنید!
قبل از شروع هر نوع روزه داری، با پزشک خود در مورد داروهای تجویزی که مصرف میکنید، صحبت کنید. در خیلی از مواقع روزه گرفتن با توجه به شرایط پزشکی و داروهای شما، برایتان ممنوع است و نباید روزه بگیرید. اما اگر داروهای شما تاثیری بر ر وزه داری شما ندارند، حتما این نکات روزه داری را مورد توجه قرار دهید.
برخی از داروها باید با غذا مصرف شوند، در حالی که برخی دیگر، مانند داروهایی که برای اختلالات تشنج مصرف میشوند، ضروری هستند و نباید به طور ناگهانی قطع شوند. در این موارد، شما به راهنمایی پزشک خود در مورد نحوه ایمن روزه گرفتن یا اصلاح روزه خود نیاز دارید.
در بین نکات روزه داری از مورد را بیشتر از همه جدی بگیرید. چرا که دیدهایم، وقتی افراد با روزهداری پیامدهای نامطلوبی دارند، اغلب به این دلیل است که داروهای خود را به درستی مصرف نکردهاند. که همین مورد میتواند در آینده پیامدهای بدی برای شما داشته باشد.

برای داروهای خود برنامه ریزی کنید
4- مقدار زیادی آب بنوشید.
در ماه رمضان و روزه داری اسلامی، حتی نوشیدن آب هم در هنگام روزهداری غیر مجاز است. بنابراین در این مدل روزه داری باید حتما در فاصله بین افطار تا سحر و به طور کلی زمان که مجاز به نوشیدن هستید، به مقدار زیادی آب بنوشید. حالا این آب فقط منحصر به خود آب نیست. یعنی میتوانید از هندوانه، خیار و سایر مواد غذایی پر آب مصرف کنید.
پزشکان تاکید زیاد به رعایت این نکته از نکات روزه داری دارند. چرا که آب مایه حیات است و عدم مصرف آب به مقدار کافی و کمبود آن در بدن، میتواند کل سیستم بدن، از مغز گرفته تا سایر اعضای بدن مانند کلیه و حتی پوست شما را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
اگر هم دستورالعملهای روزه داری شما، مصرف آب را مجاز میداند، هیدراته بمانید تا بتوانید سطح انرژی خود را حفظ کنید و عوارض جانبی احتمالی مانند گرفتگی معده، تحریکپذیری و سردردهای گرسنگی را کاهش دهید. آب به تنهایی میتواند تا حدی طاقت فرسایی گرسنگی روزه داری را برای شما کم کند. بنابراین اگر نوشیدن آب در روزه شما مجاز است، حتما این کار را بکنید.

مقدار زیادی آب بنوشید.
5- کاهش فعالیت بدنی
در زمانی که روزه هستید، بهتر است کارها را آهسته پیش ببرید. این نکات روزه داری را جدی بگیرید. فعالیت بدنی سنگین، مانند ورزش به مدت چند ساعت در باشگاه و یا فوتبال بازی کردن به مدت 1 الی 2 ساعت، میتواند کل کل باقی مانده انرژی شما را بگیرد و از حال بروید.
بنابراین این ایده خوبی نیست که وقتی غذا نمیخورید یا آبی نمینوشید، ورزش شدید انجام دهید. اگر برای مدتی قصد ندارید غذا و آبی مصرف کنید یا همان روزه هستید، انرژی خود را برای فعالیتهای حیاتی روزانه حفظ کنید. خب من که ورزشکار حرفهای هستم چه کنم؟
برای ورزشکاران حرفهای و به خصوص بدنسازان برنامههای ورزشی مناسب ماه رمضان تعریف شدهاند که میتوانید از آنها استفاده کنید. در این برنامهها، اکثرا ورزش را در زمانی که میتوانید غذا بخورید و آب بنوشید توصیه میکنند. همچنین ممکن است مدت 45 دقیقه قبل از افطار را برای ورزش انتخاب کنند تا بلافاصله پس از فعالیت ورزشی، غذا بخورید و انرژی از دست رفته را برگردانید. بنابراین برای ورزشکاران هم راه وجود دارد. فقط کافیست نکات روزه داری که در برنامه ورزشیتان هست را رعایت کنید.
6- نکات روزه داری بعد از افطار
خود روزه به یک شکل سخت است و مدت زمان بعد از افطار به شکلی دیگر طاقت فرساست. ممکن است زمانی که روزهتان به پایان میرسد، احساس آمادگی کنید که غذا بخورید. اما در مقابل این اصرار مقاومت کنید. در عوض، به جای اینکه فوراً یک وعده غذایی بزرگ بخورید، کالری خود را به تدریج پر کنید. یعنی روزه خود را با یک وعده سبک مانند یک کاسه سوپ یا نان و پنیر باز کنید. سپس بعد از مدتی به سراغ وعده اصلی بروید.
پزشکی متخصص در آمریکا توصیه میکند: بهتر است این کالریها را در دو وعده غذایی بعدی خود پخش کنید. این به شما کمک میکند تا از تغییرات سریع قند خون و خستگی ناشی از مصرف مقدار زیادی غذا جلوگیری کنید.

نکات روزه داری بعد از افطار
۷- استفاده از غذاهای کمحجم و پرانرژی
مصرف غذاهای کمحجم اما مغذی یکی از بهترین راهها برای حفظ انرژی در طول روز است. این غذاها حاوی مقادیر بالایی از ویتامینها، چربیهای سالم و پروتئین هستند که بدون ایجاد احساس سنگینی، انرژی بدن را تأمین میکنند. مغزها مانند گردو و بادام، گزینههای عالی برای افزایش انرژی و حفظ تمرکز محسوب میشوند.
خرما و میوههای خشک نیز منابع خوبی از قندهای طبیعی و فیبر هستند که باعث میشوند سطح انرژی به طور یکنواخت حفظ شود. ترکیب این مواد با لبنیات پرچرب، مانند ماست، میتواند یک میانوعده مقوی و سالم ایجاد کند. این ترکیب علاوه بر تأمین مواد مغذی، از گرسنگی زودرس جلوگیری میکند.
مصرف غذاهای غنی از پروتئین و چربیهای مفید مانند تخممرغ، کره بادامزمینی و پنیر میتواند مدت بیشتری شما را سیر نگه دارد. این مواد غذایی از کاهش ناگهانی انرژی جلوگیری کرده و به بهبود عملکرد مغز کمک میکنند. تنظیم وعدههای غذایی بر اساس این مواد، باعث افزایش بازدهی و کاهش خستگی خواهد شد.
8- مدیریت استرس و آرامش ذهنی
استرس و اضطراب تأثیر مستقیمی بر سطح انرژی و اشتها دارد و ممکن است باعث خستگی یا پرخوری شود. برای کنترل این وضعیت، انجام تمرینات تنفسی و مدیتیشن توصیه میشود. این روشها به آرامش ذهن کمک کرده و سطح هورمونهای استرس را کاهش میدهند.
ذکرگویی و تمرینات ذهنآگاهی نیز در کاهش استرس نقش مهمی دارند. این روشها باعث افزایش تمرکز و ایجاد حس آرامش درونی میشوند. اختصاص چند دقیقه در روز به تمرینات ذهنی، میتواند تأثیر مثبتی بر روحیه و کاهش اضطراب داشته باشد.
فعالیت بدنی سبک مانند پیادهروی یا یوگا به بهبود خلقوخو کمک میکند. ورزش باعث افزایش ترشح اندورفین میشود که هورمون شادیآور بدن است. ترکیب این فعالیتها با خواب کافی و تغذیه مناسب، میتواند استرس را به میزان قابلتوجهی کاهش دهد.

مدیریت استرس و آرامش ذهنی
9- جلوگیری از خواب بیش از حد در روز
خواب زیاد در طول روز ممکن است باعث احساس کسلی و کاهش سطح انرژی شود. تنظیم یک برنامه خواب منظم و داشتن خواب کافی در شب، به جلوگیری از این مشکل کمک میکند. خواب شبانه بین ۶ تا ۸ ساعت باعث افزایش هوشیاری و تمرکز در طول روز خواهد شد.
کاهش استفاده از وسایل الکترونیکی قبل از خواب به بهبود کیفیت خواب کمک میکند. نور آبی این دستگاهها باعث اختلال در تولید ملاتونین، هورمون تنظیمکننده خواب، میشود. ایجاد یک روتین آرامشبخش قبل از خواب مانند مطالعه یا شنیدن موسیقی ملایم میتواند کیفیت خواب را افزایش دهد.
فعالیت بدنی روزانه نیز از خوابآلودگی بیش از حد جلوگیری میکند. ورزشهای سبک مانند پیادهروی یا انجام تمرینات کششی، سطح انرژی را افزایش و احساس کسلی را کاهش میدهند. تغذیه مناسب و مصرف غذاهای سبک در وعدههای پایانی روز نیز بر کیفیت خواب تأثیر مثبت دارد.
10- کاهش مصرف غذاهای سرخکرده و شیرین مصنوعی
غذاهای سرخکرده و شیرینهای مصنوعی باعث افزایش ناگهانی قند خون و سپس افت سریع آن میشوند. این نوسان قند خون منجر به احساس خستگی و کاهش تمرکز خواهد شد. کاهش مصرف این غذاها و جایگزینی آنها با گزینههای سالم، انرژی بدن را در طول روز حفظ میکند.
روشهای پخت سالم مانند بخارپز، کبابی و آبپز، جایگزینهای مناسبی برای سرخکردن هستند. این روشها علاوه بر حفظ مواد مغذی غذا، میزان چربیهای ناسالم را کاهش میدهند. مصرف روغنهای مفید مانند روغن زیتون یا کنجد نیز به سلامت قلب و افزایش انرژی کمک میکند.
برای کاهش مصرف قندهای مصنوعی، میتوان از شیرینکنندههای طبیعی مانند عسل و خرما استفاده کرد. میوههای تازه نیز جایگزینهای مناسبی برای میانوعدههای ناسالم محسوب میشوند. این تغییرات تدریجی، باعث بهبود سطح انرژی و کاهش خستگی در طول روز خواهد شد.

کاهش مصرف غذاهای سرخکرده و شیرین مصنوعی
چطور راحت روزه بگیرم؟
ماه رمضان فرصتی عالی برای تقویت روح و بدن است، اما بسیاری از افراد در این ماه با چالشهایی چون گرسنگی و تشنگی روبهرو میشوند. برای راحتتر روزه گرفتن، تغذیه مناسب در سحر و افطار بسیار مهم است. مصرف غذاهایی با ارزش غذایی بالا مانند نان سبوسدار، تخممرغ و خرما در وعده سحر میتواند انرژی شما را برای طول روز تأمین کند و احساس گرسنگی و تشنگی را کاهش دهد.
یکی از مشکلات عمده در روزهداری، کمآبی بدن است. بنابراین باید در ساعات غیر روزهداری، به ویژه در زمانهای سحر و افطار، به میزان کافی آب و مایعات بنوشید. نوشیدن آب، چای کمرنگ یا آبمیوههای طبیعی میتواند کمک کند تا بدن هیدراته باقی بماند و احساس تشنگی کمتری داشته باشید. حفظ هیدراتاسیون برای راحتتر سپری کردن روزه ضروری است.
استراحت کافی و خواب مناسب در شب نیز از عوامل مؤثر برای راحتتر روزه گرفتن است. با خواب کافی، بدن انرژی لازم را برای روزهداری به دست میآورد و از احساس خستگی در طول روز جلوگیری میشود. تنظیم ساعات خواب به شما کمک میکند تا روزهداری را با انرژی بیشتری تجربه کنید و روزهای ماه رمضان را راحتتر سپری کنید.
آیا روزه گرفتن بی خطر است؟
در بالا 10 تا از مهمترین نکات روزه داری را برای شما آوردیم. اما سوالی که به وجود میآید این است که اصلا آیا روزه گرفتن بی خطر است یا خیر؟
رژیمهایی که حذف برخی غذاها یا محدود کردن غذا در زمانهای خاص را توصیه میکنند، میتوانند به روشی ایمن و سالم انجام شوند، اگرچه شما باید آنها را فقط تحت راهنمایی یک متخصص تغذیه انجام دهید.
دکتر زین متخصص کبد میگوید :«روزه داری میتواند یک تمرین سالم باشد، و من آن را به بسیاری از مردم توصیه کردهام. مطالعات نشان دادهاند که روزهداری متناوب و رژیمهای محدودکننده خاص میتواند برای سلامت قلب شما مفید باشد. همچنین به کاهش وزن و بهبود کلسترول کمک کند. همچنین نظریه هایی وجود دارد مبنی بر اینکه روزه داری دورهای ممکن است به شما کمک کند عمر طولانیتری داشته باشید، عملکرد مغز را تقویت کنید و از بیماریهای عصبی جلوگیری کنید.»
طبق تحقیقات انجام شده، روزه داری مذهبی ممکن است مزایای بالقوه ای مانند کاهش استرس اکسیداتیو و ایجاد تعادل در سطوح انرژی داشته باشد، هر چند تحقیقات کافی برای اثبات قطعی آن وجود ندارد.
اما خب این به معنای بی خطر بودن روزه نیست!

چطور راحت روزه بگیرم؟
خطرات روزه داری
همانطور که در بالا هم گفتیم، مزایای روزه داری به این معنی نیست که هیچ خطراتی ندارد. بلکه روزه داری در موارد زیر میتواند تاثیرات منفی و خطراتی را برای سلامتی شما داشته باشد. در صورت داشتن هر کدام از شرایط زیر با پزشک صحبت کنید و مجوز روزه را از پزشک خود بگیرید. اگر پزشک نه بگوید، یعنی نه! این خطرات روزه داری برای افراد زیر هستند:
- خانمهای باردار
- افراد با سابقه بیماری
- خانمها در دوران شیردهی
- افراد دارای مشکلات عصبی
- افرادی که قرص مصرف میکنند.
- بیماری مزمن کلیوی داشته باشد.
- افرادی که نکات روزه داری را رعایت نمیکنند.
- افرادی با سابقه عمل جراحی و به خصوص پیوندی
- دیابت داشته باشند و با ثابت نگه داشتن قند خون خود مبارزه کنند.
این افرادی که در بالا گفتیم و موارد جزئی دیگر باید حتما جنبه احتیاط را رعایت کنند و قبل از روزه گرفتن، با پزشک خود مشورت کنند و تنها در صورت تایید پزشک، روزه بگیرند.
سوالات متداول
- آیا روزه گرفتن برای همه مناسب است؟
خیر، روزهداری برای افراد با برخی شرایط پزشکی مانند دیابت، بیماریهای قلبی یا مشکلات گوارشی ممکن است مناسب نباشد. قبل از تصمیم گیری، بهتر است با پزشک مشورت کنید.
- چگونه میتوانم گرسنگی را در طول روزهداری کنترل کنم؟
برای کنترل گرسنگی، بهتر است غذاهای غنی از پروتئین و فیبر مانند خرما، مغزها، ماست و نان سبوسدار مصرف کنید. همچنین، حفظ هیدراتاسیون بدن و کاهش مصرف قند قبل از شروع روزهداری میتواند کمککننده باشد.
- آیا میتوانم در حین روزهداری ورزش کنم؟
بله، اما باید از فعالیتهای شدید خودداری کنید. میتوانید ورزشهای سبک مانند پیادهروی را انجام دهید. برای ورزشکاران حرفهای، برنامههای خاصی برای ورزش در ماه رمضان وجود دارد که به آنها توصیه میشود.
- چگونه از خواب زیاد در روز جلوگیری کنم؟
برای جلوگیری از خواب زیاد، سعی کنید خواب شبانه خود را تنظیم کنید. خواب کافی بین ۶ تا ۸ ساعت در شب کمک میکند تا در طول روز کمتر احساس کسلی کنید. همچنین، فعالیتهای سبک مانند پیادهروی میتواند به افزایش سطح انرژی شما کمک کند.
جمع بندی
روزه گرفتن به طور کلی یکی از فعالیتهای سالمی است که فارغ از مذهبی جا افتادن آن در کشورمان، در کشورهای خارجی به عنوان روشی علمی ارائه شده توسط پزشکان تغذیه است که برای حفظ سلامتی کمک میکند. اما با این حال نباید چشم بر روی خطرات روزه داری بست. چرا که در صورت عدم رعایت نکات روزه داری نه تنها فواید به همراه ندارد، بلکه به شما آسیب هم میرساند.
از این رو ما در این مقاله 10 تا از مهمترین نکات روزه داری را برای شما در شرایط مختلف آوردیم که با رعایت این نکات میتوانید روزه راحتی را تجربه کنید و از خطرات دور بمانید. لطفا نظرات و سوالات خود را از طریق بخش دیدگاهها در انتهای همین مقاله برای ما بنویسید.